Autor |
Wiadomość |
Ditta
|
 ślizg Wysłano: środa, 19 Września 2007, 17:43
znalazlam informacje, ze magazyn Ślizg był "pierwszym tytułem w Polsce zajmującym się problematyką deskorolki i snowboardingu"
mam do Was ogromna prośbę, czy od samego poczatku był "hip-hopowy"?? czy dopiero od jakiegos czasu stał się magazynem, ktory poswiecal mu wiecej uwagi?
jesli ktos ma jakiekolwiek informacje na ten temat, tj. od którego roku (jesli nie od poczatku) był magazynem hip-hopowym, to bede wdzieczna za napisanie ich w tym poscie lub wyslanie na adres ditta84@tlen.pl
potrzebuje tych informacji do pracy licencjackiej.
z gory dziekuje 
|
Powrót do góry
|
|
 |
bakuś
|
 Re: ślizg Wysłano: środa, 19 Września 2007, 21:36
kwestia jest taka ze Polska(nie wiem jak z innymi krajami,ale patrzac na amerykanskie gazety hiphopowe to o desce itp mało,baaardzo mało,a nawet nic) to taki kraj w ktorym rolki,deski i hip hop w pewnym czasie mialy bardzo namietny zwiazek.wiekszosc skejtow sluchala rapu dlatego powstalo kilka magazynow ktorych tematyka zwiazana byla i z rapem,graffiti i skateboardingiem,rolkami,snowboardem.ja najlepiej pamietam Ślizg i Zgrzyt.
no a co do Twojego pytania to chyba tak,od poczatku był "hip hopowy" nie mialem nigdy w rekach nr 1 ale kupilem kiedys 4 czy 5 i napewno byly tam artykuly dotyczace rapu i zdjecia wrzutów.
_________________ urodziłem sie tu, wychowałem się tu, dobrze wiem jak jest i chuj.
|
Powrót do góry
|
|
 |
Ditta
|
 Re: ślizg Wysłano: Czwartek, 20 Września 2007, 13:44
Dziekuje za odpowiedz
i jesli ktos wie cos wiecej, to piszcie 
|
Powrót do góry
|
|
 |
3A
|
 Re: ślizg Wysłano: Niedziela, 25 Kwietnia 2010, 13:18
 R.I.P. Snoopy
_________________ Moja Mama nie żyje.
|
Powrót do góry
|
|
 |
pwk
|
 Re: ślizg Wysłano: Niedziela, 25 Kwietnia 2010, 13:22
ale oldschool, do tego jeszcze stare złote w nawiasie
|
Powrót do góry
|
|
 |
Pan Kepler
|
 Re: ślizg Wysłano: Niedziela, 25 Kwietnia 2010, 13:47
488 stron? Jaki to miało format?
_________________ http://www.lastfm.pl/user/ucanttellmeshit
|
Powrót do góry
|
|
 |
Move
|
 Re: ślizg Wysłano: Niedziela, 25 Kwietnia 2010, 21:36
Właśnie "Ślizg" początkowo był nie tyle hiphopowy, ile skupiony bardziej na desce, snowboardzie i innych extremes. Nie widziałem nigdy pierwszych numerów, ale w latach 1999-2000 właśnie tak wyglądało owo pismo. Chyba właśnie w 2000 r. władzę przejął Kowal (zastąpił Franka Toeplitza na stanowisku naczelnego) i "Ślizg" stopniowo stawał się coraz bardziej rapowy, RRX-owy w zasadzie: Franek i Kowal trzymali z Kozakiem, nie znam niestety zakulisowych szczegółów. W każdym razie przez pewien okres był to niemal biuletyn RRX-u: wywiady prawie wyłącznie z artystami stamtąd, dwa czy nawet trzy razy większa ilość recenzji itd. Potem jakoś to się unormowało (nawet Arek Deliś zagościł na łamach!) i SLG stał się bardziej wszechstronny, a zarazem nacisk na hip-hop jeszcze bardziej się zwiększał. Były jeszcze jakieś zmiany naczelnych, eksperymenty, aż stanęło na Grabiszczym i nastał przykry koniec, o którym wszyscy zapewne wiedzą, nie? To tak w skrajnym skrócie, toteż proszę się nie przypierdalać, że położyłem nacisk na pewien okres, ignorując inne. Jak będę miał więcej czasu, postaram się napisać porządnie. W ogóle fajnie, że w końcu pojawiły się jakieś dyskusje nt. magazynu, sentyment pozostał 
|
Powrót do góry
|
|
 |
pwk
|
 Re: ślizg Wysłano: Niedziela, 25 Kwietnia 2010, 21:43
W ogóle nie ma żadnych szans na powrót magazynu? To by była świetna sprawa.
|
Powrót do góry
|
|
 |
Move
|
 Re: ślizg Wysłano: Niedziela, 25 Kwietnia 2010, 21:55
Trzy lata temu były nikłe nadzieje na zmianę wydawnictwa i powrót na rynek. Już chyba całkowicie przeminęły wraz z czasem, chyba że ktoś bardziej zorientowany coś wie.
|
Powrót do góry
|
|
 |
Sulej
|
 Re: ślizg Wysłano: Niedziela, 25 Kwietnia 2010, 22:19
Dlaczego i jak Ślizg upadł?
_________________ rossonero
|
Powrót do góry
|
|
 |
leon
|
 Re: ślizg Wysłano: Niedziela, 25 Kwietnia 2010, 22:42
a jak moze upasc takie wydawnictwo? maly popyt
_________________ "ojciec to nie policjant, mama nie jest politykiem, a ja kocham swoje miasto co nie chwali sie pomnikiem" StereoTypy - Parszywa Trzynastka track 9 "Nigdy"
|
Powrót do góry
|
|
 |
esdeka
Dołączył(a): 15 Listopada 2004 Posty: 5242 Lokalizacja: Skwierzyna- ostatni niby bastion truskulu.
|
 Re: ślizg Wysłano: Poniedziałek, 26 Kwietnia 2010, 00:26
zaczęli drukować dilla i enemiego.
|
Powrót do góry
|
|
 |
dzieciak
Dołączył(a): 04 Listopada 2006 Posty: 2593 Lokalizacja: Radom Banned
|
 Re: ślizg Wysłano: Poniedziałek, 26 Kwietnia 2010, 13:04
I było za mało chwytliwych tekstów na okładce w stylu: 'tede mówi, kto jest pałą!'.
_________________ "They call me the political rapper Even after I tell 'em I don't fuck with politics I don't even follow it I'm on some KRS, Ice Cube, Chris Wallace shit Main Source, De La Soul, bumpin' 2Pacalypse Now"
|
Powrót do góry
|
|
 |
Grabiszczy
Dziad Ślizgowy
|
 Re: ślizg Wysłano: Poniedziałek, 26 Kwietnia 2010, 14:14
Sulej napisał(a): Dlaczego i jak Ślizg upadł? viewtopic.php?f=8&t=9698&start=60
|
Powrót do góry
|
|
 |
Move
|
 Re: ślizg Wysłano: Poniedziałek, 26 Kwietnia 2010, 21:11
esdeka napisał(a): zaczęli drukować dilla i enemiego. Enemy pisał coś dla SLG? Z forumowców prócz Dilla kojarzę jeszcze Meda i Rapha ;)
|
Powrót do góry
|
|
 |
sniper
Dołączył(a): 25 Września 2004 Posty: 15077 Lokalizacja: Xenia, Ohio
|
 Re: ślizg Wysłano: Poniedziałek, 26 Kwietnia 2010, 21:38
enemy pisał pod pseudonimem "Cess"
|
 |
Kaczy
Dołączył(a): 07 Września 2008 Posty: 2850 Lokalizacja: duma i honor ukryta w dwóch walczących kozłach
|
 Re: ślizg Wysłano: Poniedziałek, 26 Kwietnia 2010, 21:50
a nie Fala przypadkiem?
|
|
 |
donU1esko
|
 Re: ślizg Wysłano: Wtorek, 27 Kwietnia 2010, 16:27
A kto pisał "LICZ BITCH"? pytałem już kiedyś i nie dostałem odpowiedzi. sorry za offtop.
_________________ JA TU JESTEM KIEROWNIKIEM TEJ SZATNI
|
Powrót do góry
|
|
 |
ZINNN
アドミン
Dołączył(a): 22 Grudnia 2004 Posty: 10340 Lokalizacja: THE INTERNET™
|
 Re: ślizg Wysłano: Wtorek, 27 Kwietnia 2010, 17:22
Flint.
Cess to Cess, Fala to Fala, a enemski miał chyba arta w ostatnim numerze SLG z tego co pamiętam.
Nie siejcie fermentu.
_________________ https://daggerforest.com
|
Powrót do góry
|
|
 |
smackey
Dołączył(a): 12 Stycznia 2005 Posty: 8472 Lokalizacja: Z Zielonej Góry
|
 Re: ślizg Wysłano: Wtorek, 27 Kwietnia 2010, 22:22
a nie Grabiszczy czasem ? nie jestem pewien tak się pytam po prostu