|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
sugan
|
 Muzyka Poważna Wysłano: Niedziela, 22 Listopada 2015, 17:29
ogolny temat o wielowiecznej tradycji spisywania muzyki w formie nutowej, bez roznicy czy jara was romantyzm, barok, czy wczesne chorki wrzucajcie tu wasze ulubione kompozycje Jestem fanem mahlera, szczegolnie 2 symfonia to wg mnie arcydzielo, ciary za kazdym razem jak slucham finalu  Choc oczywiscie polecam najpierw przesluchac cala symfonie dla kontekstu, mahler to bogate spektrum emocji i imponujace instrumentarium, od stu lat prawdopodobnie nikom nie udalo sie posunac gatunku dalej niz jemu https://www.youtube.com/watch?v=gl-7MBjzTvMBruckner, ktory rozwijal idee zapoczatkowane przez wagnera, ekstaza bangery https://www.youtube.com/watch?v=m9g2m8rAcO0(szczegolnie to nagranie furtwanglera, uwielbiam te bebny w scherzo  ) Bach, bardziej wymagajacy od romantycznych kompozytorow z uwagi na skomplikowana polifonie, najbardziej widoczna w aof. Moja ulubiona wersja jest  Pewne fugi zagrane na klawesynie, inne na skrzypcach, jeszcze inne lacza oba sposoby, co wprowadza roznorodnosc w swiat aof, cos czego brakowalo mi w kilku innych wersjach ktore sluchalem. Wasza kolej, wasi ulubieni kompozytorzy, dyrygenci, epoki???:) Mam nadzieje ze nie tylko muh minimalizm;ppp
|
Powrót do góry
|
|
 |
zimsky
|
 Re: Muzyka Poważna Wysłano: Niedziela, 22 Listopada 2015, 19:25
kocham bolero ravela, to jest dla mnie utwór idealny i ruska scena, końcówka XIX wieku i takie asy jak rimsky czy tchaikovsky. bardzo lubię sobie tego typu muzykę odpalić do czytania czy relaksu, żeby sobie pykała gdzieś w tle, ale to z tagu najczęściej czy radia i nie bardzo kumam nazwy, ale dojrzewa u mnie decyzja o tym by zacząć chodzić do opery bo mam kozacką operę pod nosem, a nigdy tam nie byłem.
kumplu, nie daj się nabrać na chujowe transkrypcje rosyjskich nazwisk
_________________ czerwonych do wora, a wór do jeziora
|
Powrót do góry
|
|
 |
donU1esko
|
 Re: Muzyka Poważna Wysłano: Poniedziałek, 23 Listopada 2015, 01:07
top 3 polskiego rapu, pezet(o noonie nie musze chyba wspominac) tutaj wspial sie na wyzyny...z ktorych rownie szybko i efektownie sie spierdolil - wszystko wskazuje na to ze raz na zawsze... no chuj, bywa, nie smieje sie z ludzkich porazek i zapewne temat wspomnianego upadku zwyczajnie pominalbym, gdyby nie to, ze gdy lecial z krzykiem na ustach nie ma cie gdy moje rzycie spada w dol popelnil karygodny blad stylistyczny, ktory zreszta podkreslilem i ktory to schowal definitywnie PeZeta do lamusa(albo odwrotnie)...rozumiem wiec dobrze, co na mysli maja mlodzi ludzie wypowiadajacy jednym tchem sentencje; jak krasc to miljony, jak upadac to #pezet oprocz mikolaja i pawla to sebastian bach jan sie znacznie wyroznial swego czasu, ale odkont wciaglo mi tasme(MC) nie slucham i nie jestem na biezonco jak zycie, ale mam kilka woskow(LP) w tym m.in F.Hopsin, Wilczy Gang Mateusza(Natali)Mocarz i pare innych klasykow, ale to dopiero sie wypowiem jak ogarne adapter na te plyty (LP) tak wiec poki co zdania nie zmieniam, nosze zarost od sprzed wojny!
_________________ JA TU JESTEM KIEROWNIKIEM TEJ SZATNI
|
Powrót do góry
|
|
 |
Paulie
|
 Re: Muzyka Poważna Wysłano: Poniedziałek, 23 Listopada 2015, 01:20
Wykurwiać mi z tym Pezetem z tego działu, zamykam.
Prawda jest taka, że cały okres od zaprzestania intonowania chorałów gregoriańskich aż do powstania black metalu to czarna dziura w dziedzinie muzyki kultury europejskiej.
_________________ CIESZĘ SIĘ Z TEGO, CO MAM, BO MOGĘ TAŃCZYĆ Z KURWAMI TANGO
JESTEŚ KURWĄ, ZDECHNIESZ KURWĄ, KURWA, KURWO
|
Powrót do góry
|
|
 |
sugan
|
 Re: Muzyka Poważna Wysłano: Poniedziałek, 7 Grudnia 2015, 16:39
ciekawostka: taylor swift oddala 50 tys baksow dla seatlle symphony, tak spodobalo sie jej nagranie Become Ocean Johna Luthera (kozackie ambienty jbc)
|
Powrót do góry
|
|
 |
kingjames
|
 Re: Muzyka Poważna Wysłano: Poniedziałek, 7 Grudnia 2015, 17:09
od pewnego czasu jaranko muzyką dla ludzi wykształconych i światłych a w szczególności utworem który można było usłyszeć w najnowszej części Bonda https://www.youtube.com/watch?v=BvU89au9rVYtak kurwa to z tej sceny w której Bond ruchał Bellucci
|
Powrót do góry
|
|
 |
Finesta
|
 Re: Muzyka Poważna Wysłano: Poniedziałek, 7 Grudnia 2015, 17:20
Gówno się znam na tym rodzaju muzyki,ale ostatnio miłość do tego: https://www.youtube.com/watch?v=3xQaJlyfPNo
_________________ Świecie, co stanął na chuju i tańcuje breakdance
|
Powrót do góry
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|