O.S.T.R. - "Brzydki, Zły i Szczery" Autobiografia - Premiera 15.05.2019 r.
Autor
Wiadomość
notausgang
Dołączył(a): 20 Lutego 2006 Posty: 1293 Lokalizacja: Pomorze Środkowe
Wysłano: Wtorek, 9 Kwietnia 2019, 14:47
Spoiler:
Cytuj:
"Żaden ze mnie Sienkiewicz, ale uparłem się, że sam osobiście napiszę tę książkę bez pomocy zawodowców. Nie chciałem iść jak większość na łatwiznę udzielając obszernego wywiadu profesjonalnemu redaktorowi, który swoim piórem ubierze moją historię w ładne zdania. Pomysł powstał trzy lata temu i mimo, że jego realizacja zajęła trochę czasu, w końcu mogę pochwalić jego ukończeniem. Będzie mi bardzo miło jeśli ktokolwiek zdecyduje się na przeczytanie tej książki. Uczciwie, konkretnie bez lania wody po prostu Brzydki, zły i szczery." O.S.T.R.
Artysta z tak bogatym życiorysem, dyskografią i historią koncertową nie powinien wyrażać się tylko na polu muzycznym. Anegdoty, opowieści i krótkie historyjki to nic nowego dla tych, którzy znają Adama osobiście, a w grono to wliczają się nie tylko bliscy i współpracownicy, ale często także liczni słuchacze uczęszczający na koncerty. Krótko mówiąc, Ostry jest skarbnicą słowa nie tylko za mikrofonem.
Nakładem wydawnictwa “Wielka Litera”, 15 maja ukaże się oficjalna, osobista i własnoręcznie napisana autobiografia O.S.T.R. pod tytułem “Brzydki, zły i szczery”. Narracja autora obejmuje okres od pierwszej fascynacji hip-hopem w szkole, aż po dramatyczny przełom w życiu rapera jaki miał miejsce w czasie pamiętnego koncertu w Bielsku-Białej. Ostry na kartach książki wykazał się ciętym piórem i humorem, dzięki czemu kolejne rozdziały pożera się w błyskawicznym tempie z nieznikającym uśmiechem na twarzy. Wiele szczegółów nieznanych było nawet rodzinie artysty, a lata jakie minęły od wydarzeń nie osłabiły pamięci Ostrego.
Re: O.S.T.R. - "Brzydki, Zły i Szczery" Autobiografia - Premiera 15.05.2019 r.
Wysłano: Wtorek, 9 Kwietnia 2019, 14:49
Wczoraj myślałem właśnie o tym, czemu raperzy nie poszli w kierunku wydawania książek. Nie kupię, ale myślę że to pierwsza z wielu biografii polskich raperów.
Wysłano: Wtorek, 9 Kwietnia 2019, 14:53
No pierwsza to nie, oddajmy sprawiedliwość PM Cool L:
Spoiler:
Chociaż ja go traktuje bardziej jako celebrytę, niż jako rapera. BTW przeczytałem i nawet parę razy była beka z historyjek, chociaż strasznie niechlujnie napisane, taki strumień świadomości bez redakcji. Ciekawe, czy u Adama będzie podobnie.
Wysłano: Wtorek, 9 Kwietnia 2019, 15:33
Chętnie sprawdzę, w przeciwieństwie do nowych płyt.
Wysłano: Wtorek, 9 Kwietnia 2019, 17:35
Pisałem już na TT, ale napiszę i tu: szkoda, że to nie będzie biografia. Jakoś nie widzę w Ostrym gościa, który potrafiłby rozliczyć się ze sobą w książce inaczej niż w kawałkach, a z jego perspektywy znamy już jednak wiele o jego życiu. Niemniej dobrze, że wychodzi, oby się sprzedała i była ruchem ku temu, że następni raperzy/dziennikarze zaczną pisać o rapie.
Martwi mnie też to: "Żaden ze mnie Sienkiewicz, ale uparłem się, że sam osobiście napiszę tę książkę bez pomocy zawodowców". Jednak wolałbym, żeby czytało się to jak książkę, a nie wypociny gimnazjalisty (jak to czasem bywa z autobiografiami piłkarzy). Oby redakcja nie zawiodła.
Generalnie mam mnóstwo wątpliwości, ale jest w tym potencjał, oby udało się go wykorzystać.
Wysłano: Wtorek, 9 Kwietnia 2019, 19:49
Jose napisał(a):
wolałbym, żeby czytało się to jak książkę, a nie wypociny gimnazjalisty (jak to czasem bywa z autobiografiami piłkarzy)
Dodam Ci nieco otuchy, bo wiele wskazuje na to, że Ostry jest raczej płodnym tekściarzem niż piłkarzem. Podejrzewam, że wie jak prowadzić narrację. Cieszę się na myśl o tej książce
_________________ Jedno co dajesz i bierzesz od braci Wu-Tang Clan ain't nuttin' ta fuck wit!
Wysłano: środa, 10 Kwietnia 2019, 13:12
Biorąc pod uwagę jak Tytus autoryzuje wywiady Ostrego to już teraz można mieć pewność, że to będzie równie pasjonująca lektura jak np nie wiem, biografia Leo Messiego.
Wysłano: środa, 10 Kwietnia 2019, 14:03
Książka „Dzienniki Pokładowe Rapera” autorstwa Jędkera Realisty też jest już podobno napisana i wokalista szuka wydawcy. Trzeba by założyć jakiś temat zbiorczy o książkach polskich raperów niedługo, ale na razie może piszmy tu.
Jeszcze Owal Emcedwa wydał książkę, ale już dawno nie był raperem, kiedy to robił :)
Cholera myślałem, że mogę edytować coś w ankiecie bez straty głosów, ale teraz już wiem, że tak nie można. Przprszm :-(
Wysłano: środa, 10 Kwietnia 2019, 23:56
Fajnie byłoby poczytać o Obozie TA i pierwszych latach na scenie, o tym dlaczego nie wypalił TEOS i ogólnie o wielu wydarzeniach z tamtych lat. Spodziewam się jednak, że tamte lata zostaną potraktowane po macoszemu.
Dołączył(a): 02 Listopada 2010 Posty: 1562 Lokalizacja: Warszawa
Wysłano: Czwartek, 11 Kwietnia 2019, 08:10
soulkast napisał(a):
Fajnie byłoby poczytać o Obozie TA i pierwszych latach na scenie, o tym dlaczego nie wypalił TEOS i ogólnie o wielu wydarzeniach z tamtych lat. Spodziewam się jednak, że tamte lata zostaną potraktowane po macoszemu.
Otóż to. Dlatego też nie czekam. Jeśli się jednak okaże, że Ostry podszedł rzetelnie do tematu - posypię głowę popiołem i zakupię książkę, aby ją przeczytać. Dlatego też po części "wpis taktyczny" dla obserwacji sytuacji.