Westernowy miniserial Netflixa, premiera wszystkich 7 odcinków 22 listopada 2017.
Okrutny zbrodniarz terroryzuje Dziki Zachód w poszukiwaniu byłego członka swojej bandy, który zaczął nowe życie w spokojnym miasteczku zamieszkanym przez same kobiety.
W rolach głównych: Jeff Daniels, Michelle Dockery, Jack O'Connell, Scoot McNairy, Merritt Wever Twórca: Scott Frank
Ja jestem póki co po 2 odcinkach i nie mogę się doczekać, aż odpalę kolejny. Klimat, widoczki, stroje super. Historia też na plus - jest kilka wątków, każdy ciekawy, zobaczymy, jak zostaną rozwinięte. Muzyczka spoko, choć bez szału, Morricone to nie jest. Jeśli lubisz westerny, myślę, że bez obaw możesz startować.
Obejrzałem cały. Co tu dużo mówić, polecam na maksa. Nie jest to ideał, ale jest bardzo dobrze, dawno nie widziałem tak dobrego westernu.
PS. Mega pozytywne zaskoczenie Jeffem Danielsem, który w roli czarnego charakteru spisał się naprawdę na medal - od mimiki, przez ruchy, po typowo redneckowy akcent.
Re: [miniserial] Godless (2017)
Wysłano: Poniedziałek, 22 Października 2018, 17:51
bardzo dobra robota, porządny kawał westernu ze świetnym Danielsem, który stworzył naprawdę skomplikowanego bandziora, kradnie każdą scenę
Spoiler:
na plus na pewno sympatycznie nietypowe rozwiązanie niektórych kwestii - nieustraszony Whitey ginie szybko i z boku, McNue nie zostaje martwym herosem, tylko sobie oślepnie spokojnie w La Belle, Goode nie kończy z Alice jako wielka miłość, Indianin z psem nie jest zjawą, a Griffin - który od początku szczyci się, ze wie jak zginie - umiera w inny sposób
na minus z kolei to, ze serial absolutnie zbanalizował śmierć, ofiar było tylko, od pierwszego właściwie odcinka, że oglądało się to trochę jakby przełożone na ekran teksty dziennikarza Grigga (może jakiś metawątek nwm), wszystko wyolbrzymione, wszystkiego za dużo, sama kulminacyjna strzelanina też za długa i paradoksalnie zbyt nużąca
dużym problemem były okazjonalne pokłady nudy i przeciągnięte sceny, których było w serialu multum, i które były przy okazji niepotrzebne, szkoda - myślę, że można by przyciąć o dwie godziny i wyszłoby na to samo
_________________ ksiazebronekeryniadjniemallowrideretrus pdw świat zza krat nie taki kolorowy