SLG FORUM
http://slizg.eu/

Wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się spytać
http://slizg.eu/viewtopic.php?f=18&t=15292
Strona 1 z 77

Autor:  Jose [ Sobota, 7 Lutego 2009, 11:17 ]
Tytuł:  Wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się spytać

Wiadomo, o co chodzi. Ten temat przyda się też tutaj.

Ma ktoś instrumentale z płyty Afront - "Już takich nie robią"?

Autor:  nnm [ Sobota, 7 Lutego 2009, 11:31 ]
Tytuł:  Re: wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się spytać

edit: pomyliłem tytuły. Ale i tak nie ma czegoś takiego w sieci. Raczej trzeba szukać u źródła :)

Autor:  Kawwes [ Niedziela, 8 Lutego 2009, 23:04 ]
Tytuł:  Re: wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się spytać

FPc w fruity loops..
Zeby czesci sampla miec przypisane do kazdego pada ,to trzeba samemu pociac w np cool edicie ? :x

Autor:  MONK [ Poniedziałek, 9 Lutego 2009, 00:47 ]
Tytuł:  Re: wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się spytać

No tak najłatwiej pewnie, nie patrzyłem jeszcze, może są jakieś knoby, w których można to ręcznie ustawić w programie, jak w samplerach Reasonowskich, ale po co? ;)

Autor:  Igor [ Poniedziałek, 9 Lutego 2009, 13:26 ]
Tytuł:  Re: wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się spytać

Kawwes napisał(a):
FPc w fruity loops..

to ja sie przy okazji zapytam

Czemu jak rysuje na pianinie 1/2, a sampel ma przypuścmy dlugość 3 kratek, to nieodgrywana jest tylko ta 1/2 nasrysowana przeze mnie, tylko cały sampel? Da się to jakoś ustawić, żeby FPC przycinało dźwięki tak jak rysuje?

Autor:  Zagubiony [ Poniedziałek, 9 Lutego 2009, 14:54 ]
Tytuł:  Re: wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się spytać

Igor napisał(a):
Kawwes napisał(a):
FPc w fruity loops..

to ja sie przy okazji zapytam

Czemu jak rysuje na pianinie 1/2, a sampel ma przypuścmy dlugość 3 kratek, to nieodgrywana jest tylko ta 1/2 nasrysowana przeze mnie, tylko cały sampel? Da się to jakoś ustawić, żeby FPC przycinało dźwięki tak jak rysuje?


Nic prostszego, zrobiłem Ci obrazek jak powinno to wyglądać.

Obrazek

Edit: A jakby tak Ci nie pasowało, to spróbuj tak:
Obrazek

Jak tak ustawisz, to upewnij się, że ta kropka jest włączona. ;)

Autor:  mulat [ Poniedziałek, 9 Lutego 2009, 18:01 ]
Tytuł:  Re: wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się spytać

czy da się we FL zmienić tempo sampla, bez zmiany jego tonacji tak jak np. w Audacity?

Autor:  Zagubiony [ Poniedziałek, 9 Lutego 2009, 18:14 ]
Tytuł:  Re: wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się spytać

Owszem, o ile dobrze rozumiem o co Ci chodzi:

Obrazek

Autor:  nnm [ Poniedziałek, 9 Lutego 2009, 18:34 ]
Tytuł:  Re: wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się spytać

kawwes, wystarczy do tego darmowa, wgrana do FL Studio wtyczka Edison. Tniesz jak chcesz, a zaznaczony na czerwono obszar przenosisz łapiąc LMB za pierwszy przycisk w edisonie po prawej. Łapiesz wtedy zapisany dźwięk i bezpośrednio przenosisz go na pada.


zagubiony, Igor, ja polecam w tym wypadku ustawienie:
http://i44.tinypic.com/2j3ftxs.png
zawsze przeciągam prostokąt do końca, dzięki czemu nic mi się nie wycisza i nie startuje za późno :wink:


jeszcze taka mała porada do FPC, bo może ktoś nie wiedzieć. Jeśli w FPC chcecie uzyskać taki efekt, że naciskając pady przerywacie brzmienie poprzedniego sampla z poprzedniego pada ustawcie w prawym górnym rogu na przykład cut: 1 by 1
tak jak tu http://i44.tinypic.com/35a7nkm.png
można robić tutaj różne kombinacje, na przykład kilka padów 1 by 1 i inne 2 by 2.

Autor:  Zagubiony [ Poniedziałek, 9 Lutego 2009, 18:37 ]
Tytuł:  Re: wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się spytać

Racja, my bad. :)

Autor:  Kawwes [ Poniedziałek, 9 Lutego 2009, 18:41 ]
Tytuł:  Re: wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się spytać

Dzieki Panowie,do uslyszenia na nowym lp jimsona albo mroka xP

Autor:  Igor [ Poniedziałek, 9 Lutego 2009, 20:01 ]
Tytuł:  Re: wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się spytać

nnm napisał(a):
jeszcze taka mała porada do FPC, bo może ktoś nie wiedzieć. Jeśli w FPC chcecie uzyskać taki efekt, że naciskając pady przerywacie brzmienie poprzedniego sampla z poprzedniego pada ustawcie w prawym górnym rogu na przykład cut: 1 by 1
tak jak tu http://i44.tinypic.com/35a7nkm.png
można robić tutaj różne kombinacje, na przykład kilka padów 1 by 1 i inne 2 by 2.

czyli coś takiego jak na paternach "cut itself", tyle ze mozna np pada 2 przerwac wciskając 1?

Dzięki nnm, zagubiony

Autor:  nnm [ Poniedziałek, 9 Lutego 2009, 20:24 ]
Tytuł:  Re: wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się spytać

tak, jak wszystkie pady ustawisz cut 1 by 1 to będzie przerywało każdego pada przez każdego innego. Jak ustawisz kilka padów cut 1 by 1 a inne cut 2 by 2 to jedynki będą przerywały jedynki, a dwójki dwójki :wink:

Autor:  Igor [ Poniedziałek, 9 Lutego 2009, 20:43 ]
Tytuł:  Re: wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się spytać

aaa juz rozumiem

Dzieki ;d

Autor:  mulat [ Wtorek, 10 Lutego 2009, 19:00 ]
Tytuł:  Re: wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się spytać

wielkie dzięki Zagubiony :!: dokładnie o to mi chodziło :)

Autor:  Zagubiony [ Wtorek, 10 Lutego 2009, 22:20 ]
Tytuł:  Re: wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się spytać

No problem. :)

Autor:  esbeski [ środa, 11 Lutego 2009, 19:32 ]
Tytuł:  Re: wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się spytać

Mam problem z uruchomieniem programu AA 3.0. Problem pojawił się nagle, wcześniej takich komunikatów na oczy nie widziałem:

Obrazek

Obrazek

Ma ktoś jakąś idee? Z góry wielkie dzięki.

pozdrawiam!

Autor:  Panter [ środa, 11 Lutego 2009, 22:24 ]
Tytuł:  Re: wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się spytać

ej a ja mam takie pytanie co do tego FPC bo generalnie dobrych kilka lat temu wypadlem z tematu, ktorego i tak nie ogarnialem. Od ktorego FL jest ta opcja zawarta? bo ja mialem chyba FL 4 i nie bylo, to nie wiem najnowszy obecny jaki ma numerek? ;]

Autor:  Igor [ środa, 11 Lutego 2009, 22:26 ]
Tytuł:  Re: wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się spytać

ja mam 7 i juz jest, a czy nowsze są to nie wiem

Autor:  nnm [ środa, 11 Lutego 2009, 22:44 ]
Tytuł:  Re: wszystko co chciałeś wiedzieć, ale bałeś się spytać

od Fruity Loops 5

Strona 1 z 77 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/