Ja również jestem za.
Napisałem już w innym temacie ale napiszę tutaj wszystko od nowa. (Tamten temat można usunąć)
Moim zdaniem warto się za coś takiego zabrać.
Plusy:
Katalogowanie informacji z forum w przystępnej formie
Podniesienie renomy SLG i nadanie forum nowego wymiaru
Możliwość pisania i tworzenia treści niedostępnych jeszcze nigdzie na żadnym portalu.
Alternatywa dla innych portali, które mają wszystko i NIC
Oto co widziałbym na portalu:
Wyświetlanie najbardziej aktywnych tematów z forum w formie graficznej co pozwoli zainteresowanym śledzić to co się dzieje.
Podpięcie targowiska pod portal.
Stworzenie katalogu plików wrzucanych na SLG i udostępnienie jej zalogowanej cześci forum.
Treść: Pisanie recenzji jest opcją ale to jest już wszędzie. Informacje, wywiady i inne takie pierdoły są już na 5 innych portalach. Wolałbym pisanie artykułów o HH, felietonów, opisów zjawisk. Po prostu publicystyka o tej kulturze. Możnaby nawiązać współpracę z innymi którzy piszą w ten sposób (Rap Marketing, Politolog o Rapie i inni) Stworzenie części publicystycznej bardziej przypominającej wydawnictwo niż portal.
Najważniejsza jest unikalność treści. Takich felietonów w necie nie ma sporo. Ja mam masę pomysłów na pisanie o tej muzyce, kulturze i ludziach. Piętnowanie debilizmu i chwalenie tego, z czego możemy być dumni.
Wiele rzeczy ginie na forum a portal byłby dla nich szansą na przetrwanie.
Przygotowanie tego wszystkiego wcale nie jest takie trudne jak się wydaje.
Oto jak to widzę:
1. Na początku tak jak ktoś mówił trzeba się dowiedzieć jak jest z nazwą ŚLIZG. (kontakt z redakcją)
2. Wybranie zespołu który zająłby się tworzeniem portalu (Naczelny i reszta)
3. Opracowanie mapy strony, pomysłów na to co na portalu miałoby się znaleźć i jak miałoby to być podane. Wymyślenie działów, sekcji, tematów i sposobów działania.
4. Rozpropagowanie informacji o tym, kogo potrzebujemy i stworzenie bazy ludzi, którzy byliby chętni do współpracy, publicyści, blogerzy lub po prostu forumowicze z zajawką do pisanie o HH.
5. Mając informacje jakie sekcje i działy mogłoby znaleźć się na stronie można przystąpić do tworzenia zaplecza
6. Projektowanie strony (Web-Design) - Tym mógłbym zająć się ja, jako że to mój zawód. Jeśli na forum są inni graficy/web-designerzy to można stworzyć zespół i podzielić się na role.
7. W międzyczasie pasuje się dowiedzieć czy ktoś na forum zajmuje się programowaniem/kodowaniem/skryptowaniem i czy sam lub w zespole zechciałby się podjąć tworzenia portalu.
8. W przypadku gdyby takich ludzi nie było, można by się zdać na zewnętrzną agencję. W takim przypadku potrzebna by była ściepa forumowa.
9. Rozwiązanie kwestii technicznych: Czy serwer na którym obecnie stoi forum pociągnie jeszcze portal czy trzeba bawić się w coś więcej.
10. Do roboty.
Sens tego wszystkiego. Ja z ogromna chęcią czytam wszystkie blogi i felietony o tej kulturze. Ślizg mógłby być takim miejscem. Publicystyczny - TAK. Informacyjny - NIE.
Promocja?
1. SLG ma już renomę i logo pojawia się na okładkach płyt. Ten znaczek można by rozszerzyć o link do portalu.
2. W Polskim środowisku hip hopowym wszystko promuje sie praktycznie samo w Internecie. Jeśli gdzieś ktoś napisze coś ciekawego o tej kulturze/raperze to jakiś raper zawsze to wrzuci na ścianę. Tak to już jest.
3. Reklama na portalu oczywiście byłaby koniecznością do utrzymania serwera.
4. Partronaty nie tylko Płyt ale i Imprez?
Tak naprawdę to nie jest wcale jakieś kosmiczne przedsięwzięcie. Mam spore doświadczenie jeśli chodzi o sieć i social media ale akurat nigdy takiego portalu nie budowałem od podstaw. Byłoby super ogarnać się w tej kwestii z kimś kto już coś takiego robił/robi i poradzić się na temat kilku rzeczy.