Tematy bez odpowiedzi | Aktywne tematy Teraz jest Niedziela, 24 Czerwca 2018, 21:47


Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1084 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 55  Następna strona
Programowanie 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 Października 2014
Posty: 1830
Lokalizacja: Albuquerque, New Mexico
Ostrzeżenia: 1
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Programowanie
  Wysłano: Czwartek, 2 Listopada 2017, 21:12
Mam do napisania program w Qt, który ilustrowałby działanie jakiegoś sortowania. W C++ napisanie takiego programu to moment, ale jak ja mam teraz ogarnąć to całe Qt? Pobrałem Qt Creator, ale to za mało, ktoś, coś, jakieś polskie krótkie tutoriale?

_________________
Obrazek


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 Grudnia 2014
Posty: 254
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Programowanie
  Wysłano: Piątek, 3 Listopada 2017, 01:21
Nawet nie wiedziałem co to takiego, ale w 2 minuty wygooglowałem, że jest to framework napisany w c++. Nie rozumiem w czym problem :lol:

http://doc.qt.io/qt-5/gettingstartedqt.html
Z oficjalną dokumentacją zrobiłbyś to szybciej niż ktokolwiek ci tu odpisze.


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 Stycznia 2017
Posty: 6
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Programowanie
  Wysłano: Niedziela, 5 Listopada 2017, 23:16
Pracuje ktoś tu może we Wrocławiu w Nokii z Javą?


Powrót do góry
Zobacz profil

Dołączył(a): 07 Grudnia 2015
Posty: 632
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Programowanie
  Wysłano: Czwartek, 9 Listopada 2017, 20:31
mój ziombel robił w nokii (ale c++), spierdolił w wakacje bo chujowo i nudno, ale on sam jest chujowy i nudny więc nie wiem ocb

_________________
KROJĘ SE KARTOFEL, ZALEWAM GO WRZĄTKIEM


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 Stycznia 2010
Posty: 2331
Lokalizacja: Koziegłowy
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Programowanie
  Wysłano: Niedziela, 12 Listopada 2017, 13:59
regex, pin 4 cyfrowy (nie może się składać z jednej cyfry)
Cytuj:
'(?!(.)\1{3})\d{4}$'

co jest nie tak?

dobra, nie mogę z tą negacją robić


Ostatnio edytowano Niedziela, 12 Listopada 2017, 16:17 przez kocur, łącznie edytowano 1 raz



Powrót do góry
Zobacz profil numer gg profil na discogs profil na lastfm
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 05 Czerwca 2016
Posty: 39
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Programowanie
  Wysłano: Niedziela, 12 Listopada 2017, 14:25
Siemka programistyczne głowy, mam pewien problem.

Muszę napisać kod, który po wprowadzeniu wymiarów tablicy (NxM) i jej zawartości obróci ją o 90 stopni w lewo.

Udało mi się go napisać, ale niestety z dwoma błędami:
1) Gdy tablica nie jest kwadratem (np 2x3) program wyrzuca jakieś dziwne liczby, które nawet nie były wprowadzane do tablicy, typu 12381238
2) Musiałem zadeklarować globalnie zmienne N i M, by moje voidy wiedziały, że istnieją (w przeciwnym razie kompilator wyrzucał mi błąd error: N not in that function, czy coś takiego). Wiem, że nie jest to dobra praktyka - istnieje zatem jakiś inny sposób, by poinformować kompilator o istniejących zmiennych?

Tutaj wstawiam kod. Będę bardzo wdzięczny za pomoc, zwłaszcza, że czas goni.
Spoiler:

_________________
I've been riding around with my blunt on my lips
With the sun in my eyes and my gun on my hip


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 Grudnia 2015
Posty: 1887
Lokalizacja: 10 12 14 Bureau
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Programowanie
  Wysłano: Niedziela, 12 Listopada 2017, 14:33
Mordo nie obrocisz tablicy 2x3 na 3x2 bez robienia nowej tablicy

_________________
możesz mi mówić daquan
YOUNG NIGGA SHIT, NIGGA WE DONT AGE


Powrót do góry
Zobacz profil WWW
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 Października 2014
Posty: 1830
Lokalizacja: Albuquerque, New Mexico
Ostrzeżenia: 1
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Programowanie
  Wysłano: Poniedziałek, 13 Listopada 2017, 18:55
Umie ktoś SQLa? :D Przedstawię problem.

Mam trzy tabele. Pierwsza to klienci, gdzie interesuje mnie nazwisko. Druga to samochody, gdzie interesuje mnie na przykład marka. A trzecia to faktura, gdzie interesuje mnie numer faktury. Jak mam teraz wyświetlić wszystkie wypożyczenia w postaci nazwisko-marka-numer faktury, gdy te kolumny nie łączy relacja, a i w samych tabelach ciężko ich szukać? Próbowałem to robić przy pomocny JOIN, ale chyba średnio mi się to udaje. To w ogóle wykonalne?

@EDIT: Oczywiście przy normalnych wrzuceniu tego wychodzi iloczyn kartezjański, czego oczywiście chcę właśnie uniknąć.

_________________
Obrazek


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 Listopada 2004
Posty: 2014
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Programowanie
  Wysłano: Poniedziałek, 13 Listopada 2017, 19:03
pokaz te tabele. ale z drugiej strony jak to ma byc wykonalne skoro nie ma zadnej relacji?

_________________
http://www.instagram.com/mikuberlin
#fuckafd


Powrót do góry
Zobacz profil

Dołączył(a): 18 Grudnia 2009
Posty: 90
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Programowanie
  Wysłano: Poniedziałek, 13 Listopada 2017, 20:23
ciężko zrozumieć o czym dokładnie piszesz i czy Ty sam tworzysz bazę danych czy coś wyciągasz z istniejącej ale przydałaby się czwarta tabela z 3 relacjami klient-samochód-faktura no bo jak inaczej


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 Października 2014
Posty: 1830
Lokalizacja: Albuquerque, New Mexico
Ostrzeżenia: 1
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Programowanie
  Wysłano: Poniedziałek, 13 Listopada 2017, 20:35
Bardzo możliwe, że po prostu źle to opisałem, tabel jest więcej. I chyba sobie poradziłem nawet z problemem, choć dużo z tym zachodu jest. :)

_________________
Obrazek


Powrót do góry
Zobacz profil

Dołączył(a): 11 Września 2012
Posty: 218
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Programowanie
  Wysłano: Poniedziałek, 13 Listopada 2017, 20:39
Sprzedam licencje na INTELIJ IDEA 500 zł.


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 Grudnia 2016
Posty: 967
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Programowanie
  Wysłano: Poniedziałek, 13 Listopada 2017, 21:54
prosze o szybką pomoc
do szablonu funkcji jako argument podaję tablicę statyczną X[3][3], jako return daje X, czemu jak mam X = funkcja(X), to mam błąd:
Cytuj:
error: incompatible types in assignment of 'int (*)[3]' to 'int [3][3]'|

_________________
Nie siadaj przy stoliku, nie mów do mnie byku


Powrót do góry
Zobacz profil

Dołączył(a): 18 Sierpnia 2011
Posty: 83
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Programowanie
  Wysłano: Czwartek, 16 Listopada 2017, 21:56
kelsohmm napisał(a):
Mordo nie obrocisz tablicy 2x3 na 3x2 bez robienia nowej tablicy


Oczywiście, że zrobi. Wystarczy traktować tablice jako int** A (pewnie int[][] też zadziała) i odpowiednio do tego się odwoływać. Poza zaalokowaną pamięć nie wyjedzie :)

_________________
Obrazek


Powrót do góry
Zobacz profil

Dołączył(a): 04 Czerwca 2015
Posty: 31
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Programowanie
  Wysłano: Czwartek, 16 Listopada 2017, 22:11
W sumie nie używałem nigdy więc nie wiem jak to wygląda, ale jeśli ktoś jest zainteresowany to zaczyna się darmowy weekend na CodeSchool za jakieś 12h. Może komuś się przyda.


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 Października 2006
Posty: 3793
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Programowanie
  Wysłano: Czwartek, 16 Listopada 2017, 23:39
kocur napisał(a):
regex, pin 4 cyfrowy (nie może się składać z jednej cyfry)
Cytuj:
'(?!(.)\1{3})\d{4}$'

co jest nie tak?

Nie wiem co to za standard regexpów. Ja operuję na PCRE.
Tam to by było:
Cytuj:
/^[0-9]{4}$/

albo:
Cytuj:
/^[0-9][0-9][0-9][0-9]$/

_________________
LET ME SEE THAT DONKEY ROLL


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 Stycznia 2010
Posty: 2331
Lokalizacja: Koziegłowy
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Programowanie
  Wysłano: Piątek, 17 Listopada 2017, 07:57
Jednak to co miałem było ok, źle zrozumiałem zadanie, nie mogłem używać negacji w języku programowania a nie w regexie. (a z tą jedną cyfrą chodziło o przypadki 1111, 2222, ..., też źle się wyraziłem)


Powrót do góry
Zobacz profil numer gg profil na discogs profil na lastfm
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 Grudnia 2013
Posty: 570
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Programowanie
  Wysłano: Wtorek, 21 Listopada 2017, 22:52
https://www.udemy.com/c-od-podstaw-do-eksperta/
myslicie ze warto? Chcialbym dobrze nauczyc sie struktur (struct)


Powrót do góry
Zobacz profil profil na lastfm
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 Czerwca 2009
Posty: 2269
Lokalizacja: Silesia
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Programowanie
  Wysłano: Wtorek, 21 Listopada 2017, 22:54
Nie znam typa, ale ogólnie z Udemy robiłem kilka kursów i wszystkie spoko, więc jak ma dobre oceny to raczej nie ma co się zastanawiać za taką kasę.

_________________
Filmweb

Spoiler:


Powrót do góry
Zobacz profil profil na lastfm
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 Listopada 2004
Posty: 2014
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Programowanie
  Wysłano: środa, 22 Listopada 2017, 14:10
bawie sie ostatnio flowtypem. Orientuje sie ktos moze jak moge exportowac interfejsy pod ta sama nazwa?

kod:

Cytuj:
// @flow
import Nutzer from '../classes/Nutzer';

export interface NutzerRepository {

find(nutzername: String): Nutzer;
deleteAll(): void;
save(nutzer: Nutzer): Nutzer;
findAll(): Array<Nutzer>
}


Jakie chce zachowanie:
mozliwosc importu interfejsu Nutzerrepository w innej klasie

Prawdziwe zachowanie:
error of flow: exports Ineligible value used in/as type annotation (did you forget "typeof"?) implements.

_________________
http://www.instagram.com/mikuberlin
#fuckafd


Powrót do góry
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1084 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 55  Następna strona



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: kubusj i 21 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB
Forum style by Vjacheslav Trushkin and modified by zin.