Tematy bez odpowiedzi | Aktywne tematy Teraz jest Wtorek, 16 Stycznia 2018, 14:34


Odpowiedz w wątku  [ Posty: 252 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
Piwowarstwo ślizgowe 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 Marca 2011
Posty: 1406
Lokalizacja: Warszawa
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Czwartek, 31 Marca 2016, 09:18
Wkłady wystarczy wymieniać raz dziennie, ew jak chcesz dużo zbic to 2x dziennie, ale to niekoniecznie. Styropianowe pudło one love


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 Października 2006
Posty: 3712
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: środa, 11 Maja 2016, 13:32
Które chmiele są opensource'owe, nieopatentowane? W sensie, żebym mógł sobie normalnie kupić saszetkę nasion i wyhodować?

_________________
Luxair x Młody Pi - "Upominki"


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 Marca 2011
Posty: 1406
Lokalizacja: Warszawa
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: środa, 11 Maja 2016, 15:49
Jakieś pomysły czym się będzie różnił berliner zrobiony na dolniakach od berlinera zrobionego na górniakach?
Na dolniakach zrobione będzie "czystsze", mniej będzie się w nim działo?


Powrót do góry
Zobacz profil
I Mistrz Quizwania
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 Kwietnia 2012
Posty: 5627
Lokalizacja: Bydgoszcz
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: środa, 11 Maja 2016, 17:24
Lux - tajemnica poliszynela mówi, że każdy możesz sobie posadzić. Cascade chyba straciło patent, ale to niemieckie, dlatego rośnie w Polszy. Nota bene, polski chmiel jest tak pomieszany i pomutowany, że co druga Marynka to Hallertauer w czystej wersji. Nie wiem jak zagranico, ale w PL za sadzonki odpowiada IUNG w Puławach.

Paręset - na dolniakach będzie czystsze, ale nie widzi mi się robienie pszenicy na lagerowych drożdżach. To już lepiej użyć jakichś neutralnych i zejść niżej z temp, nie wiem S-04?

A propos pszenicy, ostatnio uwarzyłem sobie hefe 10,5/4,2 bo na pokazy była potrzebna. Poza słabym wysyceniem nie mam się do czego zbytnio przyczepić. Ale i to ma uzasadnienie - robiłem wszystko na szybko, a i piany zbyt mocnej nie chciałem.

_________________
Obrazek <- blog z niezbędną goryczką
Obrazek Obrazek
Spoiler:


Powrót do góry
Zobacz profil profil na facebooku WWW
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 Marca 2011
Posty: 1406
Lokalizacja: Warszawa
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: środa, 10 Sierpnia 2016, 12:57
Jak w Berlinerze w aromacie jest wyczuwalny stłumiony aromat pieprzu, albo może jakichś przypraw to z czego to może wynikać? Fermentowane na dolniakach, temperatura ok. 10st. Efekt nieczystych bakterii? Czy może po prostu tak wychodzi? Piłem 2 berlinery w życiu, więc niespecjalnie mam punkt odniesienia.


Powrót do góry
Zobacz profil
I Mistrz Quizwania
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 Kwietnia 2012
Posty: 5627
Lokalizacja: Bydgoszcz
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: środa, 10 Sierpnia 2016, 14:32
No jakby nie patrzeć, to raczej fenole, więc albo za ciepło, co wykluczam, albo jakieś zakażenie - co akurat jest możliwe. Na czym dokładnie robiłeś?

_________________
Obrazek <- blog z niezbędną goryczką
Obrazek Obrazek
Spoiler:


Powrót do góry
Zobacz profil profil na facebooku WWW
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 Marca 2011
Posty: 1406
Lokalizacja: Warszawa
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: środa, 10 Sierpnia 2016, 14:42
Słód pszeniczny + pilzneński. Odstawiliśmy do słoika trochę słodu, zalaliśmy wodą, żeby zaczęły się bakterie znajdujące na słodzie rozwijać. Rozwinęły się mniej więcej tak jak miały, temperatury nie byliśmy w stanie trzymać, ale nie wyszło jakoś źle, zapach był taki jak powinien. Po zatarciu zadaliśmy właśnie bakterie ze słoika i zostawiliśmy na 4 dni żeby się zakwasiło. Ku naszemu zdziwieniu odfermentowało z 16blg do 6-7 chyba, więc :lol: Zagotowaliśmy, sypnęliśmy trochę chmielu, schłodziliśmy, rozwodniliśmy sporo i zadaliśmy drożdże dolne(mangrove jacks do lagera) i górne(s05) (podzieliliśmy na 2 fermentory). Później klarowaliśmy żelatyną. Nie mam jeszcze porównania z częścią fermentowaną na górnych, bo z racji klarowania i tylko jednego styroboxu, kapslowaliśmy ją kilka dni później.


Powrót do góry
Zobacz profil
I Mistrz Quizwania
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 Kwietnia 2012
Posty: 5627
Lokalizacja: Bydgoszcz
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: środa, 10 Sierpnia 2016, 14:47
Czyli rozumiem, że bakterie to randomy? No, to nic dziwnego - pewnie 3/4 octowych, 1/4 jakichś innych (może drożdże, pewnie brety), bo gdyby to faktycznie była choć połowa lacto to musiałby zdominować środowisko (przy zadanym lacto obecność octowych szacuje się na 10 - 20 procent max). Imo to dzikusy mogły dać takie nuty przyprawowe, co często się zdarza i niekiedy jest pożądane. Choć BW akurat powinno iść w estry.

_________________
Obrazek <- blog z niezbędną goryczką
Obrazek Obrazek
Spoiler:


Powrót do góry
Zobacz profil profil na facebooku WWW
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 Marca 2011
Posty: 1406
Lokalizacja: Warszawa
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: środa, 10 Sierpnia 2016, 14:51
Tak, randomy


Powrót do góry
Zobacz profil
I Mistrz Quizwania
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 Kwietnia 2012
Posty: 5627
Lokalizacja: Bydgoszcz
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: środa, 10 Sierpnia 2016, 14:53
No, to myślę że mamy odpowiedź. Mam też nadzieję, że nic patogennego się nie przypałętało, ale nie sądzę.

_________________
Obrazek <- blog z niezbędną goryczką
Obrazek Obrazek
Spoiler:


Powrót do góry
Zobacz profil profil na facebooku WWW
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 Marca 2011
Posty: 1406
Lokalizacja: Warszawa
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: środa, 10 Sierpnia 2016, 14:56
Jak po butelce nic mi nie dolega to mogę częstować piwem innych czy niekoniecznie? :lol: W sumie po zagotowaniu już chyba i tak wszystko wyzdychało, nie? Grzaliśmy prawilnie do 100st, można było paść od oparów alkoholu przy garze. Później już było czysto. Czy mogły naprodukować coś niedobrego oprócz kwasu?


Powrót do góry
Zobacz profil
I Mistrz Quizwania
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 Kwietnia 2012
Posty: 5627
Lokalizacja: Bydgoszcz
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: środa, 10 Sierpnia 2016, 15:00
Generalnie, zagotowanie (a nawet pasteryzacja) wybija większość lub wszystkie bakterie, chyba że zaczęły produkować toksyny (które pozostają, jak np. botulina - jej nie rozłożysz obróbką termiczną). Ale jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś umarł od zakażonego piwa. Jak bardzo Ci zależy, podrzuć butelkę w lokalnym PISie (nie w biurze poselskim), albo Sanepidzie, gdzie tam co badają w okolicy. Dobrze, że nie wali intensywnie siarką, to świadczyłoby o groźniejszym zakażeniu, podobnie jak wyraźny chlorofenol* - wtedy piwo należy wylać.
*http://www.piwo.org/topic/17669-chlorofenol-kiedy-si%C4%99%C2%A0pojawia-w-piwie/

_________________
Obrazek <- blog z niezbędną goryczką
Obrazek Obrazek
Spoiler:


Powrót do góry
Zobacz profil profil na facebooku WWW
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 Marca 2011
Posty: 1406
Lokalizacja: Warszawa
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: środa, 10 Sierpnia 2016, 15:04
Dzięki, zobaczę jeszcze jak partia na górnych drożdżach będzie pachnieć. :)


Powrót do góry
Zobacz profil
I Mistrz Quizwania
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 Kwietnia 2012
Posty: 5627
Lokalizacja: Bydgoszcz
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: środa, 10 Sierpnia 2016, 15:06
Zdaj relację jak otworzysz, bo sam jestem ciekaw.

_________________
Obrazek <- blog z niezbędną goryczką
Obrazek Obrazek
Spoiler:


Powrót do góry
Zobacz profil profil na facebooku WWW
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 Grudnia 2012
Posty: 484
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Czwartek, 11 Sierpnia 2016, 20:43
Kupiłem sobie zestaw z browamatora i dzisiaj uwarzyłem pierwszą warkę Finlandia Bitter. W planach mam zabutelkowanie 10L bittera, a kolejne 10L zostawić na kilka dni i dochmielić na aromat na zimno. Nie ukrywam że najchętniej bym użył chmielu o aromatach cytrusowych, tylko pytanie czy to w ogóle się uda i można osiągnąć jakiś zadowalający efekt w połączeniu z bitterem?


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 Marca 2011
Posty: 1406
Lokalizacja: Warszawa
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Piątek, 12 Sierpnia 2016, 15:00
Sidd, otworzyłem butelkę z tych co były na drożdżach górnej. Refermentacja jeszcze się nie skończyła, ale mam wrażenie, że tutaj czuć trochę mocniej ten aromat o którym pisałem. Chociaż może to być kwestia tego, że ta część była minimalnie mniej rozcieńczona, jest też bardziej kwaśna.


Powrót do góry
Zobacz profil
I Mistrz Quizwania
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 Kwietnia 2012
Posty: 5627
Lokalizacja: Bydgoszcz
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Piątek, 12 Sierpnia 2016, 21:41
Górniaki przy wyższej temp jeszcze bardziej sprzyjają rozwojowi dzikich drożdży, więc nic dziwnego. Jak Ci ta przyprawowość nie przeszkadza, to spoko, ważne żeby nie zabiło całości.

Yakubu - jak nachmielisz bittera to w sumie Ci american pale ale wyjdzie, więc czemu nie. W tym roku dużo się mówi, że bardzo dobrej jakości jest nowa Citra właśnie zbierana w 2016.

_________________
Obrazek <- blog z niezbędną goryczką
Obrazek Obrazek
Spoiler:


Powrót do góry
Zobacz profil profil na facebooku WWW
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 Grudnia 2012
Posty: 484
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Poniedziałek, 15 Sierpnia 2016, 21:08
Sidd, gdzie mógłbym dostać Citrę z 2016? Wszędzie widzę tylko 2015. 30 g na 7-14 dni chmielenia na zimno wystarczy czy użyć większej ilości?


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 Października 2006
Posty: 3712
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Czwartek, 30 Listopada 2017, 19:57
Półtora roku temu chciałem na Kickstarterze kupić maszynkę do automatycznego warzenia i fermentowania piwa w jednym - Artbrew (Igulu). Dobrze że tego nie zrobiłem bo Chinole mają już rok opóźnienia a końca prac nie widać, na domiar złego mają w dupie backerów, nic nie piszą w update'ach i kasa (1.8 mil $) im się skończyła :) Kickstarter. (Na Indiegogo oczywiście też równolegle zbierali).

Trwają jeszcze prace nad dwoma podobnymi urządzeniami - holenderskim Minibrew i amerykańskim Hopii. Nikt postronny jeszcze nie widział ich w działaniu ani nie testował :) Podobno ci pierwsi mają na dniach rozsyłać prototypy do beta-testerów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Luxair x Młody Pi - "Upominki"


Powrót do góry
Zobacz profil
I Mistrz Quizwania
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 Kwietnia 2012
Posty: 5627
Lokalizacja: Bydgoszcz
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Czwartek, 30 Listopada 2017, 22:02
O widzisz, a chciałem kiedyś pytać jak z tym sprzętem. To już lepiej zainwestować np. w Grainfather, to nie jest w sumie wielki wydatek w porównaniu do np. Braumeistera

_________________
Obrazek <- blog z niezbędną goryczką
Obrazek Obrazek
Spoiler:


Powrót do góry
Zobacz profil profil na facebooku WWW
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 252 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Karmelowy, Muzykometeoropata, Runiek i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB
Forum style by Vjacheslav Trushkin and modified by zin.