Tematy bez odpowiedzi | Aktywne tematy Teraz jest środa, 20 Czerwca 2018, 18:29


Odpowiedz w wątku  [ Posty: 262 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Piwowarstwo ślizgowe 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 Października 2006
Posty: 3793
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Czwartek, 30 Listopada 2017, 22:12
Rozumiem że ten Grainfather robi wszystko aż do schłodzenia brzeczki, a potem fermentujesz sobie sam (i sam kontrolujesz temperaturę fermentacji) ?

_________________
LET ME SEE THAT DONKEY ROLL


Powrót do góry
Zobacz profil
I Mistrz Quizwania
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 Kwietnia 2012
Posty: 6627
Lokalizacja: Bydgoszcz
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Czwartek, 30 Listopada 2017, 22:42
No tak, fermentacja po swojemu. Ale zacieranko, gotowanko i schładzanko robi on

_________________
Obrazek <- blog z niezbędną goryczką
Obrazek Obrazek
Spoiler:


Powrót do góry
Zobacz profil profil na facebooku WWW
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 Października 2006
Posty: 3793
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Piątek, 1 Grudnia 2017, 17:57
A jak się ma ten cały Grainfather do Coobra 25 ?

PS. Z tego co widzę, jest trochę podobnych konstrukcji

. Robobrew, BrewEasy...

_________________
LET ME SEE THAT DONKEY ROLL


Powrót do góry
Zobacz profil
I Mistrz Quizwania
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 Kwietnia 2012
Posty: 6627
Lokalizacja: Bydgoszcz
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Piątek, 1 Grudnia 2017, 18:05
Na pewno GF ma przeciwprądową chłodnicę, to spore ułatwienie

_________________
Obrazek <- blog z niezbędną goryczką
Obrazek Obrazek
Spoiler:


Powrót do góry
Zobacz profil profil na facebooku WWW
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 Października 2006
Posty: 3793
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Piątek, 1 Grudnia 2017, 18:19
Ale chyba trudniej się ją czyści niż taką zanurzalną?

_________________
LET ME SEE THAT DONKEY ROLL


Powrót do góry
Zobacz profil
I Mistrz Quizwania
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 Kwietnia 2012
Posty: 6627
Lokalizacja: Bydgoszcz
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Piątek, 1 Grudnia 2017, 18:25
Puszczasz wodę z roztworem z grainfathera przez pompę, tak jakbyś pompował normalnie brzeczkę

_________________
Obrazek <- blog z niezbędną goryczką
Obrazek Obrazek
Spoiler:


Powrót do góry
Zobacz profil profil na facebooku WWW
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 Października 2006
Posty: 3793
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Piątek, 15 Grudnia 2017, 17:06
To jeszcze jedno pytanko pan AlbatrBoss: na ile ten Grainfather (w wersji z nowym programatorem) działa automatycznie, bez ingerencji człowieka?

Wiadomo że przy schładzaniu i zlewaniu trzeba asystować, ale np. czy trzeba w odpowiednim momencie wrzucić chmiel? Czy wręcz przeciwnie, ma takie zbiorniczki jak pralka na proszek i w odpowiednim momencie sam uwalnia chmiel?

I jak to jest z wysładzaniem - trzeba osobno zagotować wodę i wlać z zewnątrz? Ten etap niezbyt ogarniam... widzę że mają takie dodatkowe akcesorium "Sparge water heater"...?

_________________
LET ME SEE THAT DONKEY ROLL


Powrót do góry
Zobacz profil
I Mistrz Quizwania
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 Kwietnia 2012
Posty: 6627
Lokalizacja: Bydgoszcz
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Piątek, 15 Grudnia 2017, 18:47
Chmiel dodajesz sam, jedyne co to możesz dokupić koszyczek żeby nie zapychał dna, co polecam. GF ma aplikację na BT, więc możesz jej używać jak pilota. Wodę na sparge grzejesz sam. Ja to robiłem w garnku, ale mają właśnie ten dedykowany dynks. Programowanie takie jak ustawianie temp na konkretne etapy, łącznie z wygrzewem robisz raz i potem to sobie samo chodzi. Oczywiście cały czas masz kontrolę jak coś.

_________________
Obrazek <- blog z niezbędną goryczką
Obrazek Obrazek
Spoiler:


Powrót do góry
Zobacz profil profil na facebooku WWW

Dołączył(a): 06 Grudnia 2012
Posty: 172
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Sobota, 6 Stycznia 2018, 19:46
Dostałem na święta podstawowy zestaw do warzenia z brewkitem, ale chcę go trochę podrasować i tu pytanko - jak nachmielić brzeczkę podczas gotowania, żeby nie było syfów? Pończocha? Czy może zagotować wodę z chmielem (herbatka chmielowa) z takim samym rozkładem minut, a potem wodę wlać przez sitko do fermentora?
I drugie pytanie - jak nachmielić na zimno? Też pończocha? Problem w tym, że nie mam drugiego fermentora i nie będę przelewał piwa ani na cichą, ani na butelkowanie, więc jako takie filtrowanie odpada.


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 Października 2006
Posty: 3793
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Sobota, 6 Stycznia 2018, 20:42
Nie jestem specem, ale wydaje mi się że brewkit nachmiela się raczej tylko na zimno (bo sam w sobie jest już nachmielony). Wygotowane pończochy spoko (tylko nie kabaretki). Ewentualnie możesz wziąć mniej wody żeby wyszedł większy ekstrakt jak i nachmielenie, ale można przesadzić i piwo wyjdzie za gorzkie, apijalne.

Może łatwiej dokupić drugi fermentor, z kranikiem? Dużo to nie kosztuje a ułatwia życie, oraz butelkowanie.

_________________
LET ME SEE THAT DONKEY ROLL


Powrót do góry
Zobacz profil
I Mistrz Quizwania
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 Kwietnia 2012
Posty: 6627
Lokalizacja: Bydgoszcz
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Sobota, 6 Stycznia 2018, 20:43
Różne są brewkity, niektóre nie są chmielone. Napisz jaki dokładnie masz

_________________
Obrazek <- blog z niezbędną goryczką
Obrazek Obrazek
Spoiler:


Powrót do góry
Zobacz profil profil na facebooku WWW

Dołączył(a): 06 Grudnia 2012
Posty: 172
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Sobota, 6 Stycznia 2018, 22:37
Coś takiego:
https://mangrovejacks.com/products/trad ... s-pale-ale

Ale dokupiłem już ekstrakt słodowy, więc planuję zrobić warkę 20-23l. Na dochmielenie kupiłem 50g Citry.


Powrót do góry
Zobacz profil

Dołączył(a): 06 Grudnia 2012
Posty: 172
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Sobota, 20 Stycznia 2018, 21:53
Nastawiłem tę warkę we wtorek, ale niestety nie obyło się bez kłopotów. Kranik zaczął przeciekać i to dopiero po wlaniu 20l, musiałem przelać brzeczkę do butelek 5 litrowych i kombinować z kranikiem, a potem znowu wlać wszystko do fermentora. Z tego powodu nie zdziwię się, a nawet się spodziewam zakażenia.
Dzisiaj z ciekawości zajrzałem jak to wygląda:
Spoiler:

Coś nie tak czy to tylko drożdże?


Powrót do góry
Zobacz profil
I Mistrz Quizwania
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 Kwietnia 2012
Posty: 6627
Lokalizacja: Bydgoszcz
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Sobota, 20 Stycznia 2018, 22:15
Drożdże, ale zamknij to lepiej i już nie otwieraj, bo słup powietrza to najprostsza droga do zakażenia
Nieszczelny kranik to awruk, dwa razy się tak załatwiłem

_________________
Obrazek <- blog z niezbędną goryczką
Obrazek Obrazek
Spoiler:


Powrót do góry
Zobacz profil profil na facebooku WWW

Dołączył(a): 06 Grudnia 2012
Posty: 172
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Czwartek, 17 Maja 2018, 11:45
Jak tam ślizgery, warzycie coś?

Planuję zrobić jakieś wakacyjne piwko, jeden ekstrakt słodowy jasny, chciałbym uzyskać 10blg. Zagotuję ekstrakt z paroma litrami wody, a potem będę rozcieńczał do oczekiwanego blg. Zostało mi jakieś 50gram citry, 10 dałbym na goryczkę (+ może dokupiłbym lubelski, chciałbym mieć jakieś 30 ibu), 10g na 5 minut i resztę na cichą. Natomiast główne skrzypce chciałbym żeby grała limonka i mięta. Co do limonki dodam chyba przegotowany sok ze skórkami na cichą, natomiast co do mięty mam wątpliwości, ale może najbezpieczniej będzie wrzucić na koniec gotowania? Zastanawiam się jeszcze nad liśćmi kafiru.

Jak myślicie, takie coś ma w ogóle prawo wyjść?


Powrót do góry
Zobacz profil
I Mistrz Quizwania
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 Kwietnia 2012
Posty: 6627
Lokalizacja: Bydgoszcz
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Czwartek, 17 Maja 2018, 12:53
Pamiętaj, że sok dołoży cukry, więc jak dasz na cichą to może Ci walnąć w butelkach. Kaffir bardzo spoko, z miętą to zależnie od efektu jaki chcesz - herbatka na cichą, czy zioło do gotowania. Jeden ekstrakt słodowy (1.2kg pewnie) da Ci tak z 10 litrów max 10blg
Btw - będę na dniach testował na blogu sprzęt dla piwowarów domowych, zachęcam do zerknięcia

_________________
Obrazek <- blog z niezbędną goryczką
Obrazek Obrazek
Spoiler:


Powrót do góry
Zobacz profil profil na facebooku WWW

Dołączył(a): 06 Grudnia 2012
Posty: 172
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Czwartek, 17 Maja 2018, 13:15
Z tą limonką to sugerowałem się tym wątkiem.
https://www.piwo.org/forums/topic/23029 ... ent-431276
Wydaje mi się, że taka ilość (nawet jakbym dodał cukier) nie powinna rozsadzić butelek:

Co do warki to tak, 10l by mnie satysfakcjonowało. Ostatnio robiłem z trzech ekstraktów słodowych, to wyszło bodajże 21l 15blg.


Powrót do góry
Zobacz profil
I Mistrz Quizwania
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 Kwietnia 2012
Posty: 6627
Lokalizacja: Bydgoszcz
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Czwartek, 17 Maja 2018, 15:17
No generalnie spoko jest tam napisane. Dodanie soku na rozlew byłoby też fajne, jak uwzględnisz to z ilością cukru na refermentację na przykład

_________________
Obrazek <- blog z niezbędną goryczką
Obrazek Obrazek
Spoiler:


Powrót do góry
Zobacz profil profil na facebooku WWW
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 Października 2006
Posty: 3793
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Czwartek, 17 Maja 2018, 16:35
Sidd aka AlbatrBoss napisał(a):
Btw - będę na dniach testował na blogu sprzęt dla piwowarów domowych, zachęcam do zerknięcia

Jakieś z programatorami sprzęty czy ręczne?

_________________
LET ME SEE THAT DONKEY ROLL


Powrót do góry
Zobacz profil
I Mistrz Quizwania
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 Kwietnia 2012
Posty: 6627
Lokalizacja: Bydgoszcz
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Piwowarstwo ślizgowe
  Wysłano: Czwartek, 17 Maja 2018, 17:04
Akurat hopstopery, nie systemy do warzenia. Ale kto wie, może kiedyś :D
Niemniej, bardzo fajne podzespoły, już zdążyłem obczaić z każdej strony. W weekendzik warzenie, a wcześniej jeszcze artykuł - zajawka

_________________
Obrazek <- blog z niezbędną goryczką
Obrazek Obrazek
Spoiler:


Powrót do góry
Zobacz profil profil na facebooku WWW
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 262 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: instinct, JoeSoprano, Majestic-12 [Bot], sharezza, WHTN i 24 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB
Forum style by Vjacheslav Trushkin and modified by zin.