Tematy bez odpowiedzi | Aktywne tematy Teraz jest środa, 20 Czerwca 2018, 14:18


Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 112, 113, 114, 115, 116
Komputery / Zestawy, podzespoły, porady 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 26 Grudnia 2016
Posty: 256
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Komputery / Zestawy, podzespoły, porady
  Wysłano: Piątek, 1 Czerwca 2018, 11:59
wszystko wygląda spoko jak na taki budżet, z 2 lata temu kupowałem u nich składaka i z niczym nie miałem problemu :wink:


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 Sierpnia 2009
Posty: 2729
Lokalizacja: Galaxy far, far away
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Komputery / Zestawy, podzespoły, porady
  Wysłano: Piątek, 1 Czerwca 2018, 12:03
Morele git, też polecam. Co do samej konfiguracji - rozważyłbym mimo wszystko kupno lepszego GPU. Spora część obliczeń przy tworzeniu grafiki (np. renderowaniu obrazu) dzieje się w karcie graficznej i nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że istnieje tutaj ryzyko niedostatków na tym polu.

Nie myślałeś o procku AMD? Jeżeli chodzi o wydajność w programach tego typu sprawdzają się bardzo dobrze.

_________________
Od kiedy wytrzeźwiałem, Hugo nie jest bossem.
Obrazek
#free_WSZYSCY


Powrót do góry
Zobacz profil

Dołączył(a): 02 Kwietnia 2012
Posty: 5
Lokalizacja: Wrocław
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Komputery / Zestawy, podzespoły, porady
  Wysłano: Piątek, 1 Czerwca 2018, 12:14
i7 8700 nie obsługuje DDR3. Musisz kupić RAM DDR4, natomiast do takich zastosowań SSD na SATA odpuściłbym sobie i szedł w NVMe x2 lub nawet x4, jeśli budżet pozwoli. Na przykład to: https://www.morele.net/dysk-ssd-adata-x ... c-4072883/


Powrót do góry
Zobacz profil

Dołączył(a): 08 Kwietnia 2011
Posty: 1016
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Komputery / Zestawy, podzespoły, porady
  Wysłano: Piątek, 1 Czerwca 2018, 22:58
a tak z innej beczki bo chyba nie ma innego tematu gdzie by to pasowało - chciałbym kupić głośnik bluetooth

ogólnie chcialbym jakiś fajny glosniczek ktory na co dzien bylby podlaczony do telewizora auxem i obslugiwal muzyke z kompa/telefonu przez BT, do tego fajnie gdyby byl bezprzewodowy

mysle nad JBL charge 3, slyszalem jak gra i jest dosc spoko, na warunki mieszkania powinien byc wystarczajacy - macie jakies doswiadczenia, moze cos innego popatrzec tez? te 5-6 stowek to max


Powrót do góry
Zobacz profil

Dołączył(a): 26 Grudnia 2016
Posty: 256
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Komputery / Zestawy, podzespoły, porady
  Wysłano: Piątek, 1 Czerwca 2018, 23:00
bierz tego jbl, nic lepszego nie znajdziesz w tej cenie :wink:


Powrót do góry
Zobacz profil

Dołączył(a): 08 Kwietnia 2011
Posty: 1016
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Komputery / Zestawy, podzespoły, porady
  Wysłano: Piątek, 1 Czerwca 2018, 23:08
jeszcze nad tym sie zastanawiam mocno: https://www.x-kom.pl/p/375380-glosnik-p ... cification


e: byłem w sklepie, beats gra tragicznie i bez namysłu powinąłem jbla


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 Grudnia 2014
Posty: 4343
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Komputery / Zestawy, podzespoły, porady
  Wysłano: Sobota, 2 Czerwca 2018, 23:20
Kurwa, jak położę dłoń na obudowie laptopa (np. przy touchpadzie, często to robię pisząc na klawiaturze) albo trochę przymknę laptop to słychać jak zaczynają pracować wentylatory, trochę wkurzające i w sumie niepokojące. Da się to jakoś samemu ogarnąć? Dopiero od kilku dni mam taki problem.

_________________
#FreeWszyscy
Spoiler:


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 Listopada 2014
Posty: 1399
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Komputery / Zestawy, podzespoły, porady
  Wysłano: Niedziela, 3 Czerwca 2018, 00:27
Pewno zajebany syfem jest, ale co ja tam wiem, to pytanie z kategorii "czasem rano albo wieczorem z boku, albo noga mnie boli, czy to rak panie dokturze?"

_________________
Dinozaury i w ogóle.


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 Czerwca 2015
Posty: 698
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Komputery / Zestawy, podzespoły, porady
  Wysłano: Niedziela, 3 Czerwca 2018, 00:31
@MotyW następne quadro to już drugi raz tyle jeśli chodzi o budżet na gpu, ja wiem ze 7stow może brzmieć śmiesznie przy składaniu takiego urządzenia jak komputer, który ma służyć lata, ale dla mnie to jest wydatek narazie nie do przeskoczenia, a nie mam możliwości być dłużej bez kompa niz do poniedziałku
Natomiast w ciągu roku myśle ze to się stanie
Ogólnie bardzo akcja z zaskoczenia i na szybkości organizowana wiec cieszę się ze tutaj również pojawiają się głosy ze będzie spoko na start

@Phobos to co wrzuciłeś jest na tlc a przy tym temacie spotkałem się ze stanowczym odradzaniem przez komputrowych świrów


Powrót do góry
Zobacz profil

Dołączył(a): 02 Kwietnia 2012
Posty: 5
Lokalizacja: Wrocław
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Komputery / Zestawy, podzespoły, porady
  Wysłano: Niedziela, 3 Czerwca 2018, 09:00
TLC vs MLC to trochę problem przeszłości, The 1TB model of the Samsung 850 EVO series, which is equipped with the low-priced TLC storage type, can expect a life span of 114 years.. Poza technologią pamięci liczy się jeszcze sposób, w jaki kontroler ogarnia zapisywanie danych na dysku. Poza tym ten dysk ma 5 lat gwarancji. No i pamiętaj o tym RAMie, niestety DDR4 jest droższy, ale nic nie da się na to poradzić przy i7 8700.


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 Grudnia 2014
Posty: 4343
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Komputery / Zestawy, podzespoły, porady
  Wysłano: Niedziela, 3 Czerwca 2018, 10:52
Bolo napisał(a):
Pewno zajebany syfem jest, ale co ja tam wiem, to pytanie z kategorii "czasem rano albo wieczorem z boku, albo noga mnie boli, czy to rak panie dokturze?"

No właśnie był odkurzany ostatnio od zewnątrz, rozkręcać mi się go nie chcę :/

_________________
#FreeWszyscy
Spoiler:


Powrót do góry
Zobacz profil

Dołączył(a): 03 Października 2013
Posty: 516
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Komputery / Zestawy, podzespoły, porady
  Wysłano: Wtorek, 5 Czerwca 2018, 23:20
e-koledzy mam pytanko, mam wysłużonego laptopa który na codzień sprawuje się dobrze pomimo swoich niezbyt zaawansowanych parametrów (4gb ddr3 ramu, intel hd grafika, procek dwurdzeniowy intel 2,8). Myślałem żeby troszkę w niego włożyć, wiem że wymiana dysku na ssd da mu sporego boosta do jako takiego użytkowania, ale zastanawiam się nad dokupieniem kolejnej kości ramu 4gb, warto coś takiego zrobić póki nie planuje kupna nowej maszyny?

_________________
zawsze stoned jak fred flintstone


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 Sierpnia 2009
Posty: 2729
Lokalizacja: Galaxy far, far away
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Komputery / Zestawy, podzespoły, porady
  Wysłano: Wtorek, 5 Czerwca 2018, 23:50
Moim zdaniem lepiej po prostu zacząć odkładać na nową. Laptopy mają jednak swoje terminy ważności.

_________________
Od kiedy wytrzeźwiałem, Hugo nie jest bossem.
Obrazek
#free_WSZYSCY


Powrót do góry
Zobacz profil

Dołączył(a): 27 Czerwca 2009
Posty: 138
Lokalizacja: NS
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Komputery / Zestawy, podzespoły, porady
  Wysłano: Niedziela, 17 Czerwca 2018, 20:35
Potrzebuję router do Neostrady. Mimo ze mieszkam 3km od jednej z głównych arterii, w granicach administracyjnych 100 tys miasta, to Orange nie jest w stanie zaktualizować sieci dla tych kilkuset potencjalnych użytkowników, więc na chwile obecną osiągam zawrotne 6Mb/s w ciągu dnia i 4 wieczorami. Testowałem domowe LTE od T-mobile ale mam tak zapchanego BTS'a że wieczorami prędkość spada do 1mb/s a w dzień max 10.

Zatem zostajemy przy neostradzie, ale dzięki testom t-mobile zauważyłem że moge miec dużo lepszy zasięg wifi w domu(dość spory metraż) bez żadnych dodatkowych wzmacniaczy itd, a obecnie mam bardzo stary router ZTE.

Nie chce tego co oferuje Orange, znajomy kilka domów dalej wymienił router na ich rzekomo najnowszy sprzęt ktory ciągle go rozłącza i gubi zasięg w domu. Nie znam się na sieciach ale rozumiem ze powinienem szukać routera ADSL/ADSL2+ ? Sieci Orange po rozbudowie też działają w takiej technologii ? Sprzęt powinien wystarczyć na kilka lat, nawet w przypadku (GOD PLEASE) rozbudowy sieci.

Budżet to maaaax 400pln, sądze ze więcej to byby overkill do takiego łącza. Jesteście w stanie coś polecić? Producent ? Tp Link D link Netgear ASUS ? model?
Z góry dzięki za pomoc

_________________
nie


Powrót do góry
Zobacz profil

Dołączył(a): 02 Kwietnia 2012
Posty: 5
Lokalizacja: Wrocław
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Komputery / Zestawy, podzespoły, porady
  Wysłano: Niedziela, 17 Czerwca 2018, 21:22
Ok. Podsumujmy wymagania. "Router domowy" składa się z kilku komponentów. Interesują cię:

Modem (komponent odpowiadający za fizyczne zestawienie połączenia z Orange, modem musi potrafić obsłużyć np. ADSL2+ albo być odpowiednikiem w technologii światłowodowej, tzw. terminal ONT). To pierwsza rzecz.

Druga to access point. Nie masz szans rozpiąć wifi w domu z dużym metrażem za pomocą jednego urządzenia, więc będziesz musiał żyć z ograniczonym zasięgiem. Większość jednostek domowych spisze się tu tak samo, warto rozważyć dualband 2.4 GHz i 5 GHz, bo coraz więcej urządzeń pracuje w standardzie AC, który działa w paśmie 5 GHz, jest niewspółmiernie szybsze kosztem nieco słabszego zasięgu (5 GHz gorzej penetruje ściany).

Rzecz trzecia to sam "router", czyli jego wydajność, dostępne usługi (serwer plików SMB/FTP, VPN). Niektóre pudełka mają możliwość wrzucenia na nich alternatywnego softu, który zazwyczaj działa lepiej/wydajniej/jest mniej dziurawy niż soft producenta, czyli DD-WRT, OpenWRT i inne. Aczkolwiek producenci wiedzą o tym i wrzucają podzespoły umożliwiające uruchomienie takiego softu do droższych pudełek. Warto, aby miał gigabitowe porty przełącznika.

Od strony sieci Orange masz ADSL2+? Z tego co słyszałem, Orange wdraża gdzie się da światłowód, a tam gdzie się nie da VDSL2. Jeśli Orange wdroży inną technologię, to router (de facto jego modem) będzie musiał to obsłużyć, przy czym na VDSL2 pewnie nie pozwala jakość linii telefonicznej, bo już by to zrobili, a jak zrobią światłowód, to i tak będzie trzeba korzystać z ich terminala. Wtedy można zwykle przełączyć go w tryb mostu i korzystać z domowego routera jak do tej pory, przypiętego kablem do nowego urządzenia. Wniosek z tego taki, że warto by router miał złącze WAN na RJ-45 obok ADSL2+.

Podsumowując, aby nie naciągnąć zbytnio budżetu taki powinien spełnić wymagania:
https://www.tp-link.com/pl/products/det ... VR400.html

Kosztuje jakieś 260 zł. Wyższa półka z custom softem i innymi bajerami to moim zdaniem Asus, ale chyba ci to niepotrzebne i wydasz 600+ zł. A ten TP-Link powinien ogarnąć VDSL2 Orange, jeśli w ogóle u ciebie to zaimplementują.


Powrót do góry
Zobacz profil

Dołączył(a): 27 Czerwca 2009
Posty: 138
Lokalizacja: NS
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Komputery / Zestawy, podzespoły, porady
  Wysłano: Poniedziałek, 18 Czerwca 2018, 10:00
Super, wielkie dzięki za pomoc.

Swoja drogą pojebana sprawa, że 15 lat temu mieszkając jeszcze u rodziców dorwałem polska grę CHROME i chcąc pograć online mogłem to robić tylko po 22, bo od 10-22 pingi do wp.pl na Neostradzie oscylowały w granicach 1500ms przez cholerne PÓŁ ROKU. Mija 15 lat, mieszkam już gdzie indziej i to nie na jakimś zadupiu tylko 6km od rynku, wieczorami mam ping 250 i prędkość w porywach od 1 do 4Mb/s. A alternatyw brak. 15 lat. 15.

_________________
nie


Powrót do góry
Zobacz profil

Dołączył(a): 02 Kwietnia 2012
Posty: 5
Lokalizacja: Wrocław
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Komputery / Zestawy, podzespoły, porady
  Wysłano: Poniedziałek, 18 Czerwca 2018, 12:49
spoko, no niestety tak jest, widocznie nie opłaca im się inwestować w infrastrukturę, też mieszkam w zaludnionym miejscu we Wrocławiu i przez dłuższy czas miałem tylko VDSL2 z chujowym pingiem, mimo stabilnego łącza nie dało się w ogóle z nimi porozumieć by wyłączyli pewne mechanizmy synchronizacji zwiększające ping stosowane przy kiepskich liniach. Mowa tu jednak o pingach rzędu +20 ms przez interleave, a nie 250, bo to jakiś koszmar. Pewna nadzieja dla osób zamieszkałych w takich rejonach leży w 5G, ale jeszcze trochę czasu minie na wdrożenie tego standardu... niestety jest tak na całym świecie, nawet w Stanach w pewnych rejonach mają straszną chujnie z internetem


Powrót do góry
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 112, 113, 114, 115, 116



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB
Forum style by Vjacheslav Trushkin and modified by zin.