Tematy bez odpowiedzi | Aktywne tematy Teraz jest Sobota, 21 Lipca 2018, 23:56


Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29878 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 1490, 1491, 1492, 1493, 1494  Następna strona
Szamka 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 Kwietnia 2010
Posty: 5148
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Szamka
  Wysłano: Czwartek, 19 Kwietnia 2018, 21:48
Pynchon ostatnio gadalem z gosciem który mówił że był w Japonii na sushi w gwiazdkowych restauracjach i ogólnie srednio bo taki obrot ludzi ze zamawiasz i od razu wpierdalasz na szybko w 15 minut, także slaby experience, potwierdzasz czy zależy od miejsca?

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

_________________
mam swoje kru nasze melo to święty ocean wódy
To nie patologia ale moge ci wpierdolić


Powrót do góry
Zobacz profil

Dołączył(a): 06 Grudnia 2012
Posty: 207
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Szamka
  Wysłano: Czwartek, 19 Kwietnia 2018, 22:14
slyszalem kiedys tez cos podobnego tylko ze na temat pizzy z Włoch. Aby dobrze trafić trzeba trochę poszukac (czyli jak w prawie kazdym europejskim kraju...) a wiekszosc to masówka pod turystów. Ale to pewnie jakieś prowo, ja nie wiem i nie oceniam, bo nie bylem jeszcze we Włoszech. A pizze dobre to jadłem np. w Niemczech.


Powrót do góry
Zobacz profil
moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 Stycznia 2012
Posty: 2088
Lokalizacja: interzone
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Szamka
  Wysłano: Czwartek, 19 Kwietnia 2018, 22:24
Taka specyfika tej potrawy, mi to pasowało bo ja ogólnie szybko się wszystkim nudzę. :oops: Jesz kawałek za kawałkiem bezpośrednio po przygotowaniu, w menu sugerowanym przez szefa (omakase) jest ich od 10 do 20. Trwa to od godziny do ponad dwóch w zależności czy lunch czy kolacja. Restauracje mają po około 7 miejsc, na to jest przynajmniej 3 szefów. Więc czasie obiadokolacji są w stanie przerobić max trzy tury gości. Kucharze się uwijają i jest tempo, nie czekasz raczej 20 minut na pierwszą przystawkę czy rachunek. Ale experience jest świetny, bo masz bezpośredni kontakt z kucharzem, restauracje są małe, wnętrza piękne, a potrawy opierają się na nieprzetworzonym super jakości produkcie, a nie że pianki, żele i zużywasz w dwie godziny dwadzieścia kompletów sztućców.

_________________
i'll bring the bottle and you bring your glasses, so you can see what hit ya


Powrót do góry
Zobacz profil

Dołączył(a): 20 Lutego 2006
Posty: 1076
Lokalizacja: Pomorze Środkowe
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Szamka
  Wysłano: Piątek, 20 Kwietnia 2018, 10:05
Ostatnio nagminnie mylisz Szamkę z tematem o restauracjach, który zresztą sam założyłeś, pynch. W tym temacie szamka domowa, a w tamtym chętnie poczytam o knajpach, trzymajmy się zasad ;-)

Zazdraszczam, chciałbym kiedyś wydać 1000 euro na obiad z kozackim sushi, na razie wydaję maks 100 zł w polackich knajpach :(.

_________________
Obrazek


Powrót do góry
Zobacz profil numer gg
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 Grudnia 2015
Posty: 1900
Lokalizacja: 10 12 14 Bureau
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Szamka
  Wysłano: Piątek, 20 Kwietnia 2018, 10:15
pynchon napisał(a):
Taka specyfika tej potrawy, mi to pasowało bo ja ogólnie szybko się wszystkim nudzę. :oops: Jesz kawałek za kawałkiem bezpośrednio po przygotowaniu, w menu sugerowanym przez szefa (omakase) jest ich od 10 do 20. Trwa to od godziny do ponad dwóch w zależności czy lunch czy kolacja. Restauracje mają po około 7 miejsc, na to jest przynajmniej 3 szefów. Więc czasie obiadokolacji są w stanie przerobić max trzy tury gości. Kucharze się uwijają i jest tempo, nie czekasz raczej 20 minut na pierwszą przystawkę czy rachunek. Ale experience jest świetny, bo masz bezpośredni kontakt z kucharzem, restauracje są małe, wnętrza piękne, a potrawy opierają się na nieprzetworzonym super jakości produkcie, a nie że pianki, żele i zużywasz w dwie godziny dwadzieścia kompletów sztućców.

a jak wyglada kwestia rezerwacji?

_________________
możesz mi mówić daquan
YOUNG NIGGA SHIT, NIGGA WE DONT AGE


Powrót do góry
Zobacz profil WWW
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 Grudnia 2013
Posty: 2411
Lokalizacja: Warszawa
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Szamka
  Wysłano: Piątek, 20 Kwietnia 2018, 11:19
nicek napisał(a):
slyszalem kiedys tez cos podobnego tylko ze na temat pizzy z Włoch. Aby dobrze trafić trzeba trochę poszukac (czyli jak w prawie kazdym europejskim kraju...) a wiekszosc to masówka pod turystów. Ale to pewnie jakieś prowo, ja nie wiem i nie oceniam, bo nie bylem jeszcze we Włoszech. A pizze dobre to jadłem np. w Niemczech.

Przygotowanie takiej pizzy we Włoszech to jest kwestia 5ciu minut, wiec to ze się szybko uwijają to raczej nie jest kwestia masówki.
Zreszta Włosi, szczególnie na południu często traktują pizze jako street food i potrafią cały placek złożyć na 4 i wpierdalac z łapy idąc gdzieś wiec tam się raczej nikt nie stołuje nad pizza :p

_________________
https://instagram.com/blazfm/

Ezio_Wroclaw napisał(a):
Oskar to raczej experimental hip-hop w stylu Brockhampton.


Powrót do góry
Zobacz profil profil na lastfm
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 Marca 2011
Posty: 3649
Ostrzeżenia: 1
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Szamka
  Wysłano: Piątek, 20 Kwietnia 2018, 11:24
Jakie 1000 euro, przecież to kawałek sushi z restaurant week za 49,90, nie zazdroszczę, bo sam rozważałem, ale wybrałem Manekina.


Powrót do góry
Zobacz profil
moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 Stycznia 2012
Posty: 2088
Lokalizacja: interzone
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Szamka
  Wysłano: Piątek, 20 Kwietnia 2018, 11:47
@notausgang Pamiętam o tym, ale tutaj i tak niewiele się dzieje. Btw w kwestii keczupu macie jakieś nowe typy?

@kelsohmm Nie jest łatwo, w większości tych miejsc obcokrajowcy nie mogą rezerwować. XD Trzeba rzeźbić przez google tłumacza i formularze internetowe jeżeli jest taka opcja, albo poprosić konsjerża w hotelu żeby zadzwonił i przyklepał miejsce.

_________________
i'll bring the bottle and you bring your glasses, so you can see what hit ya


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 Grudnia 2015
Posty: 1900
Lokalizacja: 10 12 14 Bureau
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Szamka
  Wysłano: Piątek, 20 Kwietnia 2018, 12:09
ksenofobia niszczy finedining
glownie mnie ciekawiło ile w przód trzeba rezerwować, ale jak do ogarnięcia w okresie jednego wyjazdu to spoko

_________________
możesz mi mówić daquan
YOUNG NIGGA SHIT, NIGGA WE DONT AGE


Powrót do góry
Zobacz profil WWW
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 Sierpnia 2011
Posty: 4193
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Szamka
  Wysłano: Piątek, 20 Kwietnia 2018, 12:52
jest tez chyba temat o keczupach c'nie?XD

ostatnio sobie kupilem hainza jalapeno bo mnie zainispirowala marta linkiewicz i jest super i mniam mniam

ale bym pojechal do takiej Japonii

_________________
Obrazek

YOU SHOULD HAVE LEARNED - BITCHES LOVE CAKE


Powrót do góry
Zobacz profil

Dołączył(a): 17 Czerwca 2006
Posty: 13634
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Szamka
  Wysłano: Poniedziałek, 23 Kwietnia 2018, 13:08
Spoiler:


:roll:

pierwszy raz robiłem zupełnie sam, ogólnie są pewnie niedoskonałości (za dużo farszu), ale tarta z dynią wjechała całkiem spoko. jak na początek to forma i ostateczny wygląd dla mnie na plus, nad smakiem bym jeszcze sporo popracował, tzn. zmienił proporcje, dodał jakaś wędlinkę może i bardziej na ostro i słono, bo teraz jest tyle dyni, że jest głównie słodka jednak :lol: trochę się trzeba narobić, bardziej w kontekście ujebanej całej kuchni, ale tak to, szybciutko się robi. polecam.


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 Marca 2011
Posty: 3649
Ostrzeżenia: 1
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Szamka
  Wysłano: Poniedziałek, 23 Kwietnia 2018, 13:25
pierwszy raz sam robiłeś kupę?

Spoiler:


Powrót do góry
Zobacz profil

Dołączył(a): 17 Czerwca 2006
Posty: 13634
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Szamka
  Wysłano: Poniedziałek, 23 Kwietnia 2018, 13:33
mi się nawet podoba jak wygląda szczerze mówiąc, choć w zdjęciach nie jestem mocny, więc chyba nie będziecie się mogli o tym dowiedzieć :lol:


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 Marca 2012
Posty: 2621
Lokalizacja: P-ń
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Szamka
  Wysłano: Poniedziałek, 23 Kwietnia 2018, 13:40
pieczona dynia hokkaido z tymiankiem prosto z piekarnika jest przekozakiem <3 albo makaronowa, ciągnąca się jak spaghetti

ale to trzeba czekać do jesieni, teraz za chwilkę czas na szparagi (taka np. tarta ze zblanszowanymi zielonymi szparagami polanymi mieszanka śmietany i jajek z dodatkiem parmezanu) - i to jest najlepsza wiadomość

_________________
ksiaze bronek erynia djniemal pdw świat zza krat nie taki kolorowy


Powrót do góry
Zobacz profil profil na lastfm

Dołączył(a): 17 Czerwca 2006
Posty: 13634
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Szamka
  Wysłano: Poniedziałek, 23 Kwietnia 2018, 13:41
też czekam w chuj na szparagi, trzeba będzie porobić różne wariacje


Powrót do góry
Zobacz profil

Dołączył(a): 06 Grudnia 2013
Posty: 897
Lokalizacja: Bitch, I walk around North Lauderdale, like Fuck err'body!
Ostrzeżenia: 1
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Szamka
  Wysłano: Poniedziałek, 23 Kwietnia 2018, 17:46
przepisy ze szparagami mile widziane w takim razie, dopiero poznaję [nie wiem w sumie kurwa czemu] ale są super

_________________
WEŹ NIE MAMROTAJ NIC NIE ROZUMIE JESTEM BELMONDZIAK INTERESUJE MNIE FLOTA MNIE INTERESUJE JESTEM BELMONDZIAK


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 Grudnia 2016
Posty: 270
Lokalizacja:                           
Ostrzeżenia: 1
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Szamka
  Wysłano: Poniedziałek, 23 Kwietnia 2018, 17:55
jabolsdz napisał(a):
Spoiler:

Chociaż jestem najedzony, to jednak mi się to podobie...a na głodnego pewnie zjadłbym ekran:)
Za dużo dyni, to oczywiście lipa ale...wspomniana wędlina, np. pieprz cayenne, sól...ilości wagonowe, obowiązkowo!
Props!

_________________
Proszę mnie nie obrażać, bo strasznie mnie to rani:)

И скучно, и грустно, и некому морду набить


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 Grudnia 2015
Posty: 148
Lokalizacja: Kraków
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Szamka
  Wysłano: Poniedziałek, 23 Kwietnia 2018, 17:56
Ja ostatnio robiłem https://www.kwestiasmaku.com/zielony_sr ... zepis.html i śmiało mogę polecić. Łatwe, szybkie i smakuje zajebiście


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

_________________
Obrazek


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 Czerwca 2015
Posty: 809
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Szamka
  Wysłano: Poniedziałek, 23 Kwietnia 2018, 20:46
ja wpierdalam zapiekane z bekonem i jakimś dobrym serem i fajnie jest wtedy

_________________
ktoś tam jest gorszy
ja jestem lepszy
nie wpuszczaj rekina
pomiędzy leszczy


ZOSTAŃ UŻYTKOWNIKIEM ŚLIZG-PREMIUM, BYKU[ZOBACZ JAK]


Powrót do góry
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 Marca 2012
Posty: 2621
Lokalizacja: P-ń
Odpowiedz z cytatemOdpowiedz z cytatem
Post Re: Szamka
  Wysłano: Poniedziałek, 23 Kwietnia 2018, 20:51
jak szparagi białe to polecam z sosami na bazie beszamelu, fajowo jest

albo ugotowane i podane tylko z oliwą i parmezanem

_________________
ksiaze bronek erynia djniemal pdw świat zza krat nie taki kolorowy


Powrót do góry
Zobacz profil profil na lastfm
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 29878 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 1490, 1491, 1492, 1493, 1494  Następna strona



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Cz4rny1337, Dzonson, Kapitan R., Owca, Phobos, pykpyk, tacocabana i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB
Forum style by Vjacheslav Trushkin and modified by zin.